ANJA CREVAR ISPUNILA NORMU ZA OI U TOKIJU

Last Updated: 15/04/2019AutorTags:

PLIVANJE

Anja Crevar je dobila pečat na olimpijsku vizu za Tokio 2020. Plivačka federacija Francuske je pre nekoliko dana obavestila PSS da je poništena diskvalifikacija naše najbolje plivačice na mitingu u Marselju 22. marta i da joj se na 400 m mešovito priznaje drugo mesto i vreme 4.37,70, koje je za 83 stotinke bolje od „A“ olimpijske norme. Zato je naš Savez poslao molbu Svetskoj federaciji (FINA) u kojoj je traženo da se Crevarovoj prizna ostvareno vreme, koje je ujedno i novi državni rekord. U Savezu su verovali da FINA neće osporaviti odluku Francuske federacije i da će se Crevarova pridružiti Čabi Silađiju (100 m prsno) i Sebastianu Sabu (100 m delfin), koji su izvadili kartu za Tokio.

Do nesporazuma je došlo, jer su sudije u Marselju zbog, po njima, nepravilnih pokreta diskvalifikovale Crevarovu. Anjin trener Marko Spasov se odmah žalio, ali je prigovor prihvaćen tek sutradan. Plivački savez Srbije žalio se Francuskoj federaciji i FINA…

– Skoro u isto vreme dobili smo odgovor na našu žalbu. Francuska federacija je potvrdila da je prihvatila prigovor, da je Anji priznato drugo mesto i vreme, koje je „A“ olimpijska norma. Ubrzo je stigao i odgovor FINA da prihvata odluke svoje članice i da ne može da ih menja. Na osnovu toga smo bili sigurni da će FINA uvrstiti Anju među plivačice koje su ostvarile „A“ normu – ističe direktor PSS Milena Nešković.

U Savezu, ipak, nisu želeli da se oslone na pretpostavke, već su po dobijanju dopisa Francuske federacije poslali pismo FINA, u kojem mole da se Crevarovoj potvrdi rezultat iz Marselja.

– Čekali smo i dočekali odgovor na poslednji dopis, FINA je danas potvrdila ono što su nam poslali iz Francuske i Anji su i formalno priznali „A“ normu – kaže Neškovićeva.

Crevarovoj će Igre u Tokiju biti druge, jer je učestvovala sa 16 godina na OI 2016. u Riju.

Druga u Španiji

Naša najbolja plivačica je tek posle finalne trke na 400 m mešovito na mitingu u Sabadelju saznala da joj je priznat rezultat iz Marselja. Svi iz njenog okruženja krili su informaciju od nje kako se ne bi opustila. Plivala je odlično, bila druga, uz vreme 4.38,72, koje je za 19 stotinki bilo slabije od „A“ norme.

(Izvor, foto www.novosti.rs)