ANDREA STOJADINOV LAUREAT SPECIJALNOG PRIZNANJA OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

Last Updated: 18/01/2021AutorTags:

Andrea Stojadinov naša trofejna džudistkinja laureat je specijalnog priznanja za ostvarene rezultate Olimpijskog komiteta Srbije.

Ovo prestižno priznanje Andrei Stojadinov danas je uručila, Milica Mandić, olimpijska šampionka iz Londona i potpredsednica OKS-a.

Specijalno priznanje Olimpijskog komiteta Srbije za 2020. godinu, dodeljeno je Andrei Stojadinov za svojevrsni podvig jer je u roku od mesec dana osvojila tri medalje na evropskim prvenstvima. Stojadinov se okitila zlatom na Evropskom prvenstvu za juniore u Poreču, da bi posle samo pet dana oko vrata stavila i bronzu na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore (Poreč). Kao kruna došlo je i vicešampionsko zvanje sa Evropskog prvenstva za seniore održanog u Pragu. Upravo ovi rezultati nominovali su Andreu Stojadinov da specijalno priznanje Olimpijskog komiteta Srbije za 2020. godinu ode u njene ruke.

– „Velika mi je čast da predstavljam naš sport, Džudo savez Srbije i moj klub, Džudo klub Crvenu zvezdu sa ovako dobrim rezultatima. Sve ovo ne bi bilo moguće da nemam izuzetno jaku podršku svih i upravo zato želim da se zahvalim svima, predsedniku Saveza Ivanu Todorovu kao i čelnim ljudima kluba, Stojanu Vujku i Ivanu Bošnjaku, a svakako i svima koji su uvek verovali i bili uz mene“ – istakla je Andrea Stojadinov. – „Ova 2020. je bila izuzetno teška i čudna godina, a opet je, za mene, bila najuspešnija. Počastvovana sam jer sam u društvu najboljih kao što je Novak Đoković, a nagradu sam dobila iz ruku Milice Mandić, naše najuspešnije tekvondistkinje. Privilegija je biti u takvom društvu. Drago mi je što sam na ovaj način predstavila džudo sport u ovim teškim vremenima.“

U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, Olimpijski komitet Srbije, prvi put nije dodelio priznanja najboljim sportistima i trenerima na tradicionalan način, već su dodeljena putem specijalne emisije koja je emitovana na Prvom programu Radio Televizije Srbije.

Titulu najuspešnijih sportista za 2020. godinu poneli su Novak Đoković i Bobana Momčilović Velićković, dok je za najuspešnijeg trenera proglašena Jasna Šekarić. U kategoriji za najuspešnijeg mladog sportistu, prestižno priznanje je osvojio hokejaš Matija Dinić. Priznanje “Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić” za doprinos olimpizmu i jačanju olimpijskog pokreta, posthumno je dodeljeno profesorki Ivanki Gajić.

U svom obraćanju predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je da je iza srpskih sportista, kao i iza cele planete, ostala jako teška godina, ali da u novu, olimpijsku godinu, ulazimo sa puno optimizma i želje za dobrim rezultatima u Tokiju.

– „Iza nas ostavljamo izazovnu godinu koja je trebalo da bude olimpijska i da nam donese mnogo sportskih uspeha i radosti. Okolnosti su, međutim, uslovile da realnost bude sasvim drugačija. Olimpijske igre u Tokiju su zbog pandemije izazvane virusom COVID 19, odložene za 2021. godinu. Ceo svet je pogođen, nema čoveka na koga ova nezavidna situacija nije uticala. I sport je podneo veliku žrtvu na mnogo načina. Mnoga takmičenja su odložena, mnogi sportisti nisu dobili priliku da se nadmeću za medalje i da nastupaju na Olimpijskim igrama. Bilo je, i još uvek je, najvažnije sačuvati zdravlje i sigurnost“ – istakao je Maljković na početku obraćanja.

Predsednik Olimpijskog komiteta takođe je istakao napor srpskih sportista da se i u jako teškim uslovima nadmeću na takmičenjima pod zastavom svoje zemlje.

– „U olimpijsku godinu ulazimo odlučno i hrabro, ka novim izazovima, novim takmičenjima i kvalifikacijama za Olimpijske igre. Pogled nam je uprt ka Tokiju i ka najvećoj planetarnoj smotri vrhunskih sportista. Čim se sport oporavio i kada se opet uspostavio sistem takmičenja, srpski sportisti obradovali su naciju medaljama, što pokazuje veliku odlučnost i želju da se ponosno nadmeću pod zastavom svoje zemlje. Nema sumnje da nas čekaju izazovni meseci u olimpijskoj godini. Trenutno je šezdesetčetvoro naših sportista ostvarilo plasman na Olimpijske igre, a obzirom da nas tek čekaju mnoga kvalifikaciona takmičenja, sigurni smo da će se broj kvalifikovanih sportista za Igre uvećati“ – istakao je Maljković.

Vest preuzeta sa sajta DžK Crvena zvezda.