It seams that you haven't connected with your Twitter account
4 December, 2023
PočetnaDžudoANDREA STOJADINOV LAUREAT SPECIJALNOG PRIZNANJA OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

ANDREA STOJADINOV LAUREAT SPECIJALNOG PRIZNANJA OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

Andrea Stojadinov naša trofejna džudistkinja laureat je specijalnog priznanja za ostvarene rezultate Olimpijskog komiteta Srbije.

Ovo prestižno priznanje Andrei Stojadinov danas je uručila, Milica Mandić, olimpijska šampionka iz Londona i potpredsednica OKS-a.

Specijalno priznanje Olimpijskog komiteta Srbije za 2020. godinu, dodeljeno je Andrei Stojadinov za svojevrsni podvig jer je u roku od mesec dana osvojila tri medalje na evropskim prvenstvima. Stojadinov se okitila zlatom na Evropskom prvenstvu za juniore u Poreču, da bi posle samo pet dana oko vrata stavila i bronzu na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore (Poreč). Kao kruna došlo je i vicešampionsko zvanje sa Evropskog prvenstva za seniore održanog u Pragu. Upravo ovi rezultati nominovali su Andreu Stojadinov da specijalno priznanje Olimpijskog komiteta Srbije za 2020. godinu ode u njene ruke.

– “Velika mi je čast da predstavljam naš sport, Džudo savez Srbije i moj klub, Džudo klub Crvenu zvezdu sa ovako dobrim rezultatima. Sve ovo ne bi bilo moguće da nemam izuzetno jaku podršku svih i upravo zato želim da se zahvalim svima, predsedniku Saveza Ivanu Todorovu kao i čelnim ljudima kluba, Stojanu Vujku i Ivanu Bošnjaku, a svakako i svima koji su uvek verovali i bili uz mene” – istakla je Andrea Stojadinov. – “Ova 2020. je bila izuzetno teška i čudna godina, a opet je, za mene, bila najuspešnija. Počastvovana sam jer sam u društvu najboljih kao što je Novak Đoković, a nagradu sam dobila iz ruku Milice Mandić, naše najuspešnije tekvondistkinje. Privilegija je biti u takvom društvu. Drago mi je što sam na ovaj način predstavila džudo sport u ovim teškim vremenima.”

U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, Olimpijski komitet Srbije, prvi put nije dodelio priznanja najboljim sportistima i trenerima na tradicionalan način, već su dodeljena putem specijalne emisije koja je emitovana na Prvom programu Radio Televizije Srbije.

Titulu najuspešnijih sportista za 2020. godinu poneli su Novak Đoković i Bobana Momčilović Velićković, dok je za najuspešnijeg trenera proglašena Jasna Šekarić. U kategoriji za najuspešnijeg mladog sportistu, prestižno priznanje je osvojio hokejaš Matija Dinić. Priznanje “Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić” za doprinos olimpizmu i jačanju olimpijskog pokreta, posthumno je dodeljeno profesorki Ivanki Gajić.

U svom obraćanju predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je da je iza srpskih sportista, kao i iza cele planete, ostala jako teška godina, ali da u novu, olimpijsku godinu, ulazimo sa puno optimizma i želje za dobrim rezultatima u Tokiju.

– “Iza nas ostavljamo izazovnu godinu koja je trebalo da bude olimpijska i da nam donese mnogo sportskih uspeha i radosti. Okolnosti su, međutim, uslovile da realnost bude sasvim drugačija. Olimpijske igre u Tokiju su zbog pandemije izazvane virusom COVID 19, odložene za 2021. godinu. Ceo svet je pogođen, nema čoveka na koga ova nezavidna situacija nije uticala. I sport je podneo veliku žrtvu na mnogo načina. Mnoga takmičenja su odložena, mnogi sportisti nisu dobili priliku da se nadmeću za medalje i da nastupaju na Olimpijskim igrama. Bilo je, i još uvek je, najvažnije sačuvati zdravlje i sigurnost” – istakao je Maljković na početku obraćanja.

Predsednik Olimpijskog komiteta takođe je istakao napor srpskih sportista da se i u jako teškim uslovima nadmeću na takmičenjima pod zastavom svoje zemlje.

– “U olimpijsku godinu ulazimo odlučno i hrabro, ka novim izazovima, novim takmičenjima i kvalifikacijama za Olimpijske igre. Pogled nam je uprt ka Tokiju i ka najvećoj planetarnoj smotri vrhunskih sportista. Čim se sport oporavio i kada se opet uspostavio sistem takmičenja, srpski sportisti obradovali su naciju medaljama, što pokazuje veliku odlučnost i želju da se ponosno nadmeću pod zastavom svoje zemlje. Nema sumnje da nas čekaju izazovni meseci u olimpijskoj godini. Trenutno je šezdesetčetvoro naših sportista ostvarilo plasman na Olimpijske igre, a obzirom da nas tek čekaju mnoga kvalifikaciona takmičenja, sigurni smo da će se broj kvalifikovanih sportista za Igre uvećati” – istakao je Maljković.

Vest preuzeta sa sajta DžK Crvena zvezda.