RUKOMETAŠI NA KORAK OD PLASMANA NA EP

Last Updated: 08/05/2017Autor

RUKOMET

Reprezentacija Srbije pobedom nad Rumunijom 27:22 (16:13) pred više od 4.000 gledalaca u Kragujevcu došla je nadomak plasmana na Evropsko prvenstvo koje će se narednog januara održati u Hrvatskoj. Posle drugog trijumfa nad Rumunima u tri dana, za povratak na međunarodnu scenu posle odsustva sa Svetskog prvenstva u Francuskoj, izabranicima selektora Jovice Cvetkovića biće potrebna pobeda u narednom kolu protiv Poljske u Nišu 14. juna.

Agresivnom odbranom, izabranici selektora Jovice Cvetkovića, iznenadili su Rumue na startu, pa je serija lakih golova preko krila Markovića i Đukića došla kao posledica vođstva 5:2 u šestom minutu. Trgli su se gosti, pronašli način da ugroze gol Strahinje Milića i vrlo brzo došli do izjednačenja – 6:6. Nametnut tempo tražio je izmene, pa je tako srpski selektor već u uvodnih 20 minuta praktično dao šansu svim igračima, što je ponovo odvojilo „orlove“ na +3 – 9:6, kada je rumunski selektor Paskval zatražio tajm-aut. To nije pomoglo njegovom timu, a Đorđić i Đukić nastavili su da rešetaju Janku sve do maksimalnih +6 – 14:8 u 23. minutu. Par ishitrenih šuteva, dovelo je goste u priliku da uhvate priključak do odlaska u svlačionice. Pokušao je Ćavi Paskval još jednim tajm-autom da spreči poraz svoje ekipe – 20:15 u 39. minutu, ali to nije imalo efekta, jer je Petar Đorđić četvrtim golom vratio Srbiju na maksimalnih +6 – 23:17 pet minuta kasnije.

U junaka utakmice iz minuta u minut izrastao je golman Vladimir Cupara, čije su odbrane držale „orlove“ u vođstvu, ali i podizale na noge publiku u hali „Jezero“. Rezultat 24:20 stajao je na semaforu sve do tajm-auta srpske klupe, posle koga je Rastko Stojković postigao prvenac za +5 (55.). Gol Petra Nenadića za 26:20 u narednom napadu odredio je i pitanje pobednika na ovom meču.

U drugom meču grupe 2, Poljska i Belorusija su remizirale 27:27. „Orlovi“ će poslednja dva meča u kvalifikacijama odigrati 14. juna u Nišu sa Poljacima, odnosno, četiri dana kasnije sa Belorusima u Minsku.

– Želeo bih da čestitam Rumunima na fer igri u oba meča.. Ovo je psihološki bila izuzetno teška utakmica za nas. Pritisak je sada bio na našoj strani. Igrali smo kod kuće, a posle poraza od Belorusije, bilo je problematično kako ćemo sve izneti. Uspeli smo. Vetar u leđa su nam bili golmani. Ponosan sam na ono što su moji momci uradili, kako su igrali i kako su se zalagali. Idemo dalje. Rešili smo da odemo u Hrvatsku i učinićemo sve u narednim utakmicama – kazao je selector Srbije Jovica Cvetković.

Ćavi Paskval, selekor reprezentacije Rumunije:

– Želeo bih da čestitam reprezentaciji Srbije na pobedi. Imali smo problema na startu, a kada smo stabilizovali igru, Cupara je bio nepremostiva prepreka – neverovatan. Idemo dalje. Želimo da osvojimo dva boda u narednom meču.

Mariuš Sadovek, desni bek reprezentacije Rumunije:

– Čestitke Srbiji, bila je bolja. Igrala je veoma dobro u napadu. Naš najveći problem bila je realizacija sa šest metara gde se isprečio Cupara i to je glavni razlog poraza. Izgubili smo ovde, ali imamo još dva meča i želimo da se plasiramo u Hrvatsku.

Kapiten reprezentacije Srbije, Žarko Šešum:

– Presrećan sam zbog pobede. Za neke velike analize i nema vremena. Već sutra ujutru kreemo u svoje klubove. Najvažniji su bodovi. Bilo je uspona i padova u igri. Pre svega, dobro smo stajali u odbrani, a Cupara je imao svoj dan. Nametnuli smo svoj tempo. Najbitniji su bodovi. Imamo cilj, a to je plasman u Hrvatsku.

SRBIJA: Inđić, Šešum 3, Đukić 5, Nenadić P 3, Radivojević 2, Marković 3, Đorđić 4, Stojković 1, Ilić 1, Milić, Zelenović 3, Nenadić D, Marsenić 1, Vujin 1, Stanojević, Cupara

RUMUNIJA: Janku, Ćinteć, Močanu 3, Ramba 1, Mihalcea 2, Grigoras 1, Đonea 2, Popesku, Rakotea, Sadovek 3, Čepregi 2, Lazar 1, Fenići 2, Onejekve 4, Savenko, Pavel 1