ORLOVI IZBORILI REMI PROTIV NEMAČKE

Last Updated: 15/04/2019Autor

FUDBAL

Hrabra igra Srbije, bez nekoliko iskusnih igrača, i vredan remi protiv Nemačke – 1-1(0:1) u Volfsburgu. Odigrala je Srbija dobru utakmicu, pogotovo u prvom poluvremenu a u nastavku pohvale zaslužuje pre svih golman Marko Dmitrović. U sastavu koji je pretrpeo velike izmene zbog povreda nekolicine igrača, Orlovi su u ovom trenutku dali maksimum i postigli rezultat koji nas u dobroj atmosferi vodi u Lisabon. Odlično izdanje Srbije u prvom delu igre i zasluženo vođstvo koje, po svemu viđenom, moglo biti i ubedljivije. Iznenadio je Mladen Krstajić kolegu Joakima Leva visokim presingom u uvodnim minutima utakmice, pokazala je tada Srbija da će znati da se brani, ali kada se ukaže prilika i napadne, ugrozi mrežu Nojera. Nisu Orlovi bili impresionirani činjenicom da im se s druge strane nalaze četvorostruki prvaci sveta, naprotiv, delovali smo dosta dobro u svim linijama tima.I samopouzdanje je bilo na visokom nivou s obzirom da u timu nije bilo nekoliko iskusnijih igrača.

Nemačka praktično i nije imala neke izglednije prilike, a naš gol ugrozio je samo Verner, prvi put u 22.minutu posle greške na sredini terena,a zatim u 37. minutu kada su domaćini probili po desnoj strani, Verner je uputio udarac sa nekih pet,šest metara ali Dmitrović je fenomenalnim refleksom uspeo da loptu prosledi u korner.

Orlovi su rano došli do zlatnog gola, Ljajić je izveo korner, na prvpj stativi lopta se odbila od Makismovića koja je završila na glavi Luke Jovića, usledio je precizan udarac a Nojer je ostalo da samo isprati radost našeg tima. Igrao se 25.minut kada je Srbija mogla da duplira vođstvo, bila je to prilika iz reda stopostotnih, Lazović je uposlio Jovića, ali njegov pokušaj je bio izblokiran. Ponovo smo bili blizu drugog gola u 41.minutu, bila je to akcija Gaćinović – Lazović, Ljajić je imao priliku koja se ne propušta, ali lopta je završila preko gola. U poslednjim trenucima poluvremena Milenković je napravio izlet u šesnaestercu Nemačke, posle prekida koji je izveo Ljajić, ali malo je nedostajalo da Nojer ponovo bude savladan.

Nastavak je doneo mnogo agresivniju igru Nemačke, u igru su ušli Rojs i Gorecka a Dmitrović je imao više posla nego u prvom poluvremenu. Nemci su bili najbliže izjednačenju posle petnaestak minuta igre, kada je prvo Sane uputio udarac glavom ali Dmitrović je odbranio. Odmah zatim Gundogan je izbio sam iasped našeg golmana, zaobišao ga i poslao loptu u gol, ali pojavio se Maksimović i loptu izbacio u polje sa gol linije. Sve to kao da je bilo uvod u izjednačenje, neko je pogrešio na sredini terena, lopta je došla do Gorecke i Dmitrović nije mogao ništa da uradi. Imali su Nemci do kraja veću inicijativu, ali uspeli smo da se odbranimo i ostvafrimo rezultat koji predstavlja veliko ohrabrenje pred start u kvalifikacijama i meč sa Portugalom u Lisabonu (25.mart – 20,45).

Reprezentacija Srbije u četvrtak, 21.marta odlazi u Lisabon gde je četiri dana kasnije očekuje duel sa Portugalom u okviru prvog kola kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo.

Selektor Mladen Krstajić izneo je utiske posle remija sa četvorostrukim prvacima sveta…

-Naša mlada ekipa je pokazala i kvalitet i karakter. Momci su potvrdili da imaju dobar potencijal. Mora da se zna da smo igrali bez sedam, osam zaista važnih igrača. I prvo poluvreme smo delovali veoma dobro, postigli gol, a imali još nekoliko prilika da na odmor odemo sa ubedljivijim vođstvom. Ko zna kako bi se onda do kraja odvijale stvari. Normalno je da su Nemci uzvratili u naystavku, podigli su se, biuli opasni u nekoliko situacija, ali mi smo tada imali odličnog Marka Dmitrovića. Posle svega viđenog, rezultat je zaslužen, a ja bih čestitao mojim igračima, jer su dali maksimum i to je najbolji pokazatelj kako treba da se igra u dresu Srbije. Uvek do kraja, maksimuma. Čestitao bih i Nemcima, pre svega na gostoprimstvu – rekao je Mladen Krstajić.

Nemačke novinare je zanimala reakcija Pavkova kod crvenog kartona…

-Crveni karton je možda i jedina loša stvar koja se desila, ali molim vas da razumete i igrača. Nije bilo namerno, Pavkovu je ovo prva utakmica u dresu reprezentacije.

Luka Jović je nastavio sa golovima i u dresu reprezentacvije, posle sjajnih izdanja u Bundes ligi i mečevima u Ligi Evrope…

-Luka je potvrdio svoj potencijal i u ovoj utakmici. Obećao mi je pre utakmice da će postići gol, videli ste koliko mu je vremena trebalo. Radi se o sjajnom igraču odličnog karaktera i pred njim je lepa budućnost- rekao je selektor Srbije.

Selektor reprezentacije Nemačke biranim rečima je govorio o igri Srbije..

-Srbija je taktički dobro stajala u prvom poluvremenu, dobro je igrala, imala prilike,postigla gol. U nastavku smo mi imali inicijativu, stvorili smo dosta šansu, dali gol.Bila je ovo dobra provera – rekao je Joakim Lev.

NEMAČKA: Nojer (od 46. Ter Štegen), Kimih, Zile, Ta, Klosterman (od 89. Keler), Gundogan, Halštenberg, Brant (od 56. Gorecka), Haverc (od 46. Rojs), Sane (od 90+5 Šulc), Verner.

SRBIJA: Dmitrović, Rukavina, Milenković, Spajić, Bogosavac (od 77. S.Mitrović), Maksimović (od 88. Jovičić), Milinković – Savić (od 62. Lukić), Lazović (od 80. Živković), Gaćinović (od 62. Radonjić), Jović (od 70. Pavkov), Ljajić.

Pokazali smo sebi da možemo i protiv najboljih

Nemanja Maksimović je mnogo pretrčao, ostavio dobar utisak…

-U prvom poluvremenu smo stvorili veliki broj prilika i mogli smo da rešimo utakmicu. U nastavku su Nemci imali veću inicijativu što je i normalno, jer imaju veliki broj kvalitetnih igrača a imali su negativan rezultat.Pali smo u jednom trenutku, ali smo uspeli da se podignemo i sačuvamo pozitivan rezultat, ostanemo neporaženi protiv jedne veoma jake selekcije.

Koliko ovakav rezultat protiv Nemačke znači za ekipu…

-Pokazali smo sebi da možemo, videlo se to i u Ligi nacija kada je veliki broj mladih igrača dobio i iskoristio priliku.Tako i večeras. Spremni dočekujemo utakmicu sa Portugalom i želimo dobar rezultat u tom meču.

Spasio je Makismović čist gol posle pokušaja Gundogana…

-Nadao sam se da će da napravi međukorak i tako izgubi malo u vremenu, stigao sam do lopte i reagovao, srećan sam naravno zbog toga. Sada sve misli okrećemo ka Portugalu, želimo dobar start u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo – rekao je Nemanja Maksimović.

Marko Dmitrović je briljirao…

-Mogli smo i više, pogotovo u prvom delu, a mogli smo i da izgubimo bod, koji smo osvojili protiv jedne od najboljih selekcija na svetu. Bili smo egal u toku većeg dela utakmice, a rekao bih da je normalno da te jedna ovakva reprezentacija „stisne“ u nekim trenucima i napravi problem, jer su zaista izuzetna reprezentacija.Mi smo odigrali dobru utakmicu i ovo je bila dobra priprema za ono što nas očekuje u Lisabonu. Svaka utakmica nam donosi neko novo iskustvo i uveren sam da ćemo iz meča u meč delovati sve bolje. A naravno da ćemo biti mnogo jači kada nam se vrate svi oni igrači koji trenutno nisu sa nama.Važno je naghlasiti da smo pokazali da možemo i protiv najboljih reprezentacija. Sada da se malo odmorimo a onda pripremimo za mnogo važnu utakmicu u Portugalu.

Kako protiv Portugala…

-Videlo se i protiv Nemačke, poveli smo, a mogli smo onda da postignemo još jedan ili dva gola i praktično zatvorimo utakmicu. Oni sigurno imaju neke mane, uradićemo analizu i spremiti se, gledaćemo da i mi iskoristimo svoje adute i prilike. Odbrane? To je moj posao – jasan je Marko Dmitrović.

Mijat Gaćinović je potvrdio klasu iz Bundes lige…

-Da li su Nemci bili favoriti? Naravno, pa oni su favoriti protiv 99 posto selekcija protiv kojih igraju. Odlična su ekipa, ali i nama je nedostajalo nekoliko važnih igrača.Dali smo rano gol, to nas je podiglo, imali smo još prilika, ali u nastavku su oni stvorili mnogo šansi i spasio nas je Dmitrović. Šteta zbog nekih akcija iz prvog poluvremena i propuštenih prilika, ali mislim da možemo da budemo zadovoljni – istakao je Mijat Gaćinović.