ZA PETO MESTO U ZAGREBU

Last Updated: 14/04/2019Autor

VATERPOLO

Srbija je zasluženo pobdila Grčku i sutra će u 16.45 igrati sa Crnom Gorom za peto mesto. Bolja igra nego u duelu sa Špancima rezultirala je uspehom uz odličnog igrača više. U prvoj četvrtini se igralo gol za gol. Srpski problem su bile dve lične Duška Pijetlovića. Veliki broj izbačaja, devet. Srbija je od pet postigla tri gola, Grci od četiri takođe tri, samo jedan grčki pogodak iz igre.

Srbija je povela preko Alekisća a za 2:2, odnosno 3:3 strelci su bili centri Lazić i Pijetlović. Nastavak je doneo apsolutnu identičnu igru. Prvi put su Grci poveli sa dva razlike parabolom Kapotisa Rističeviću. Iz odbitka je spretno smanjio Aleksić da bi Pijetlović zakucao loptu za 5:5. Do poluvremena tri puta prednost Grka i sva tri puta je meč u egal vračao kapiten Filipović, Oba tima sjajna sa igračem više, Srbija 10 (8), Grčka 7 (6).

U trećoj četvrtini na golu Srbije je bio Branislav Mitrović. Drugi put na meču je Srbija bila u prednosti golom Jakšića. Grci su ušli u problem sa igračem više. Imali su pet puta brojčanu prednost i samo jednom bili precizni. Uz to odlični Mitrović je kod vodjstva Srbije 10:9 odbranio peterac Funtulisu. Srbija je imala dva puta igrača više i golovi Pijetlovića i Filipovića . Srbija je 54 sekunde pre kraja trećeg dela vodila 11:9 uz odličnog igrača više 12 (10).

Bilo je za očekivati da Srbija pokvari realizaciju igrača više. Propuštene su dve prilike ali je posle gola Gunasa Prlainović iskoristio treću za 12:10 a potom je posle odlične kontre i asistencije odličnog Filipoviča Rašović pogodio za 13:10 (2,13 do kraja).

Selektor Dejan Savić je realno ocenio utakmicu:

– Ne mogu da budem zadovoljan ali je bilo bolje nego juče. U prve dve četvrtine su obe ekipe imali dobru realizaciju igrača više. Kada smo konsolidovali igru sa igračem manje, rešili smo utakmicu. Na kraju je bilo ubedljivo ali to nije realan odnos snaga u bazenu. Sada nismo pravili kardinalne greške, nije bilo peteraca protiv nas. Svi učimo sa novim pravilima od igrača, trenera i naravno sudija a ona će svoj vrhunac imati na Igrama u Tokiju 2020. Sa Crnom Gorom očekujem lepu utakmicu. Nema rezultatskog značaja biće to meč za prestiž.

Kapiten Filip Filipović je dodao:

– Grčka igra drugačije od Španije, bez mnogo uplivavanja. I tako su dobijali često igrača više. Naša realizacija je bila dobra. Ovaj naš sastav je trenutno najbolji. Dobro je što igramo sa Crnom Gorom, nama trebaju jake utakmice a predstojeća će biti takva.

Duško Pijetlović je pomenuo pravila:

– Imamo još problem sa njima, nekada sudije imaju dvostruke aršine i dobijamo izbačaje bez rezona.Bitna je pobeda. Odbranu smo popravili udrugom delu i to je donelo rezultat.

SRBIJA: Rističević, Mandić 1, Dedović, Ranđelović, Stojanović, Pijetlović 3, Lazić 1, Aleksić 2, Jakšić 1, Filipović 4, Prlainović 1, S.Rašović 1, Mitrović. Selektor: Savić

GRČKA: Flegas, Genidunas, Skumpakis, Kapotis 3, Funtulis 1, Papansastasiju, Dervišis 1, Argiropulos 2, Murikis, Kolomvos, Gunas 3, Vlahopulos, Zerdevas. Selektor: Vlahos.