It seams that you haven't connected with your Twitter account
3 December, 2023
PočetnaIstorija

Istorija

1973. Ceremonija otvaranja I Svetskog prvenstvaSportski savez Beograda svoje početke beleži 26. maja 1946., osnivanjem Fiskulturnog odbora Beograda na čelu sa predsednikom osnivačkog odbora, Milijanom Neoričićem i sekretarom Slobodanom Ćosićem.

Time sport u Beogradu, nakon ratnih godina, započinje novo poglavlje a sama novoosnovana institucija pored Fiskulturnog odbora Jugoslavije postaje osnovni pokretač i nosilac sportskog života prestonice.

Obe institucije su funkcionisale uz podršku Narodne omladine Jugoslavije i ta veza mladih i sporta traje i neguje se i danas.

Fiskulturni odbor Beograda pod tim nazivom radio je do 1952. godine kada je preimenovan najpre u Savez sportova Beograd, a deset godina kasnije, 1962. u Savez organizacija za fizičku kulturu Beograda- SOFKA.

SOFK-a je bila centralna sportska institucija naredne tri decenije i za to vreme je oko sebe okupila veliki broj gradskih sportskih saveza i asocijacija.

1960.KosarkaBeograd je u to vreme bio bogat sportskim događajima, izgrađen je veliki broj sportskih objekata a SOFK-a je učestvovala u organizaciji takmičenja u mnogim sportovima: u košarci, odbojci, streličarstvu, džudou, rvanju, fudbalu, ragbiju, boćanju, moto sportu.

Podrškom tadašnjeg gradonačelnika Beograda Branko Pešića, izgrađeni su hala Pionir, hala Pinki, SC Tašmajdan, SC Banjica, bazeni u Košutnjaku, čime je Beograd postao mesto gde se održavao značajan broj svetskih takmičenja u kojima su naši sportisti ostvarili zapažene rezultate.

1992. godine, ova institucija dobija svoj današnji naziv – Sportski savez Beograda.

Sportski savez Beograda je asocijacija granskih sportskih saveza, teritorijalnih sportskih saveza, sportskih društava, saveza za oblast sporta i udruženja na teritoriji grada Beograda. Čini ga 106 članica, kroz 60 različitih sportskih grana uključeno je 1400 aktivnih registrovanih klubova, 68.000 sportista, od kojih je oko 53.000 muškaraca i 18.000 žena, dok sportista mlađih kategorija ima blizu 50.000.

Kao sportska institucija Grada Beograda, misija Sportskog saveza Beograda usmerena je ka kontinuiranom razvoju sporta i mladih. Naši osnovni ciljevi definisani su kroz:

– Stvaranje uslova za postizanje vrhunskih sportskih rezultata
– Zaštitu i promociju interesa sporta i sportista, odnosno sportskih organizacija i njihovih članica (klubova)
– Promociju Grada kao sportskog centra kroz organizaciju značajnih takmičenja i manifestacija
– Popularizaciju i omasovljavanje sporta
– Međugradsku i međunarodnu sportsku saradnju

Sportski savez Beograda obavlja poslove od zajedničkog interesa u skladu sa zakonom, Strategijom razvoja sporta u Republici Srbiji, Programom razvoja sporta u gradu Beogradu, svojim Statutom i drugim aktima.

U okviru Sportskog saveza Beograda radi 14 komisija

1960. Odbojka_ Zagreb ist. BerlinKomisijа zа kаtegorizаciju sportskih grana/sportova, misaonih sportova, misaonih sportskih igara i sportskih veština, Komisijа zа kаtegorizаciju klubovа iz Beogrаdа, Komisijа zа progrаm i finаnsije, Komisijа zа vrhunske sportske mаnifestаcije i tаkmicenjа od interesа zа Grаd, Komisijа zа dodelu nаgrаdа i priznаnjа, Komisijа zа sportske objekte i investicije, Komisijа zа stručni rаd u sportu, Komisijа zа žene, sport i okruženje, Komisijа zа rekreаtivni sport, Komisijа zа kаtegorizаciju sportskih klubova sa sedištem na teritoriji grada Beograda koji ostvаruju izuzetne sportske rezultаte u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima, Zdravstvena komisija.

Sportski savez Beograda u skladu sa Ugovorom o učešću grada Beograda, odnosno Sekretarijata za sport i omladinu, u finansiranju Programa-stručnih poslova, saglasno Zakonu o sportu i Odluci o zadovoljavanju potreba i interesa građana u oblasti sporta u Gradu, obavlja poslove:

– usaglašavanja predloga godišnjih programa i posebnih programa rada svojih članica za finasiranje iz budžeta,
– izrade različitih baza podataka – o ostvarenim rezultatima beogradskih sportista na međunarodnim takmičenjima i državnom prvenstvu; izradi kalendara takmičenja od posebnog značaja; strukturi sportista i sportskih stručnjaka i dr.
– izrade zajedničkog plana razvoja sporta u Beogradu,
– učešća u organizaciji sportskih manifestacija i takmičenja od značaja za Grad,
– organizaciji stručnih savetovanja u oblasti sporta i medicine sporta.

Kako sport gleda samo unapred, tako je i moto Saveza IĆI NAPRED i težiti uvek da budemo bolji, brži, spretniji.