DAN SPORTA OBELEŽEN UZ IVANU ŠPANOVIĆ

Last Updated: 15/04/2019Autor

DOGAĐAJI

Više od 150 osnovaca uzrasta od šest do deset godina učestovalo je na manifestaciji „Odluči se za sport – veruj šampionu u sebi“, koju je u susret šestom Međunarodnom danu sporta organizovala Fondacija Novak Đoković, u saradnji sa Atletskim savezom Srbije i Sportskim savezom osoba sa invaliditetom Beograda. Tema ovogodišnjeg druženja posvećena je važnosti bavljenja sportom,  a manifestaciju u Atletskoj dvorani otvorila je naša prvakinja u ovom sportu, Ivana Španović, koja je bila i domaćin igara.

„Stojim ovde kao šampion ispred vas i želim vam da i vi jednog dana budete šampioni, da ostanete u sportu, da nadjete sport za vas , da kao i ja naučite sve ono što možeete kasnije da primenite u životu. Uvek sledite svoje snove i uživajte u današnjem danu“, rekla je Ivana Španović.

Mališani iz beogradskih škola su na različitim poligonima izvodili motoričke vežbe, , koje su od velike važnosti za pravilan rast i razvoj dece. Pored ukazivanja na značaj bavljenja fizičkom aktivnošću, ideja ovog sportskog okupljanja bila je i da deca nauče kako da veruju u sebe i budu deo tima, kako da reaguju kada izgube, a da se ne obeshrabre.

„Osim na pravilan fizički razvoj naših najmlađih, sport ima veliki uticaj i na formiranje njihovih ličnosti. On ih uči da budu samouvereni, strpljivi, uporni, i pre svega fer. Zato je naš cilj da se što više mališana okrene i posveti nekoj vrsti sporta. Danas, kada tehnologija sve više okupira njihovu pažnju, to je posebno teško. Međutim, uz pomoć i podršku pravih ljudi, u svojoj misiji istrajavamo i ne posustajemo. Iz godine u godinu, obnavljamo i rekonstruišemo dvorišta i igrališta osnovnih škola širom zemlje, stvarajući optimalne uslove za najmlađe. Kao najbolji sportista sveta, naš suosnivač Novak Đoković pruža nam ogromnu podršku, kroz poruku o tome da sport donosi mir u svetu, učeći nas poštovanju razlika“, navela je Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije Novak Đoković.

„Kao institucija koja traje već 70 godina, naš cilj je oduvek bio da što više dece, kroz sport i negovanje dobrih vrednosti, izvedemo na pravi put. Velika mi je čast što danas stojim ovde sa vama i imam priliku da podržim Fondaciju Novak Đoković. Nadam se da ćete provesti lep dan u Atletskoj dvorani i da će odavde otići jedna lepa poruka svim građanima”, kazao je direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković prilikom otvaranja manifestacije.

Članovi Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda na ovogodišnjem okupljanju pokazali su da smo u sportu svi jednaki i da ne postoje prepreke za one koji dovoljno žele.

„Ovaj dan ćemo pamtiti kao početak jedne divne saradnje. Svi zajedno ćemo se i ubuduće boriti za svaku loptu, u stvari, za svako dete, njegov pravilan razvoj, kvalitetno detinjstvo i ravnopravno mesto u društvu“, istakao je Aleksandar Vujčić,  stručni saradnik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda.

Vežbe na poligonima, specijalno za ovu priliku, osmislili su treneri tri velika domaća atletska kluba, Crvene Zvezde, Partizana i Voždovca. Sportski dan podržala je i Aqua Viva, dok je voditelj programa bila naša glumica Borka Tomović, poznata po mnogobrojnim ulogama u dečjim predstavama.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2013. godine 6. april Međunarodnim danom sporta u čast sećanja na dan kada su otvorene prve moderne Olimpijske igre u Atini 1896. godine. Pre donošenja rezolucije u ime svih sportista, Novak Đoković je zdušno podržao ideju da sport bude priznat kao posebna aktivnost u interesu međunarodnog mira i razvoja.