СПОРТСКО САБРАЊЕ СВЕТЕ СРБИЈЕ – „Манифестација од посебног значаја за Град Београд”

Last Updated: 25/06/2021AutorTags: , ,

Осмо Саборовање Свете Србије одржаће се са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија, у суботу 26. јуна  на спортским теренима Аде Циганлије (десно од кружног тока), са почетком од 9:00 часова.

Иначе, овај догађај има статус Манифестације ”од посебног значаја за Град Београд”, коју већ осам година организује Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја” (ПСУСС).

Она је уз промовисање важности очувања духовног и телесног здравља наших најмлађих кроз ”хармонично васпитање”, до сада укупно заинтересовала и на једном месту окупила више од 160.000 посетилаца.

Прве године спортска тема је био фудбал, друге кошарка, треће тенис, четврте краљица спортова-атлетика, пете рукомет, шесте одбојка, а седме је обухваћен читав спортски спектар вештина кроз тему Олимпијаде и олимпијских спортова. Ове године ће се промовисати важност спорта за наше најмлађе под слоганом: ”И МИ СМО СПОРТИСТИ”.

 

Као већ етаблирана Манифестација у спортско-друштвеном календару наше престонице, Спортско Сабрање сваке године омогући не само посетиоцима него и институцијама као што су: Српска Православна Црква, Војска Србије, МУП Србије, , Спортски савези, Витешка удружења, Уметнички ансамбли,  Културно-уметничка друштва, Позоришта, Дечији културни центар, Спортисти-особе са инвалидитетом и  деца са посебним потребама, да на једном месту са својим програмима на необичан али веома садржајан начин окупе људе од две до осамдесет и две године да се друже и проведу са својим породицама изузетно квалитетно време на Ади Циганлији, где се Манифестација одржава.

На преко 40 спортских станица читавог дана деца спортисти показују спортске витешке способности, а познати спортисти им показују мале тајне омиљених дисциплина, док на бини квалитетни уметници нижу као какву бисерницу прелеп програм који преко музике, фолклора, беседништва, глуме, савременог плеса и мини концерата наших певача популарне музике, комуницира са свим посетиоцима Спортског Сабрања.

Наравно незаобилазан је и породични ручак који се сервира на отвореном: војнички пасуљ, коме се сваке године због потражње припрема нека стотина порција више.

Такође, деца спортисти имају организоване спортске турнире и такмичења из: фудбала, кошарке, рукомета, одбојке, атлетике, кроса, тениса, стоног тениса, где одмеравајући снаге најбољи тога дана освајају шампионаске медаље и пехаре.

Дeци се деле и дарови као што су: сладоледи, чоколадице, балони, мајице итд.

Сви садржаји Сабрања су бесплатни.

Само отварање ће бити уз помоћ деце и акције Спортског Савеза Србије:  ”СПОРТ ЈЕ ВАЖАН ДА БИ БИО ЗДРАВ И СНАЖАН” – вежбајте са Ристом спортистом” те ће догађај отворити наши најмлађи, једним лаганим часом физичког, где ће им инструктори вежбачи из Спортског Савеза Србије  показивати вежбе.

 

САТНИЦА МАНИФЕСТАЦИЈЕ ”8. САБРАЊЕ СВЕТЕ СРБИЈЕ”:

 

Субота 26. јун, Ада Циганлије (простор и спортски терени десно од кружног тока)

 

9:00 – 11:00 Света Литургија

 

11:30 Отварање Манифестације – заједничка фотографија свих учесника спортских у културних садражаја

 

12:00 -12:30  Вежбамо са Ристом Спортистом – спортски програм за предшколце

 

12:30 Програм на бини  и спортски програм, турнири на околним спортским теренима

 

16:30 Проглашавање победника

 

17:00 Затварање Манифестације

 

Отварање Манифестације: Деца предсшколци вежбају са Ристом Спортистом

 

Турнири ће  бити организовани из спортова: одбојка, фудбал, кошарка, шах, стони тенис, тенис.

 

Спортске станице: преко 40 спортских станица са презентацијом спорта: борилачких, моделарство, гимнастика  итд …

 

Културно-уметнички програм : фолклор, балет, плесне групе, певачке групе