MIKECU ZLATO, ARUNOVIĆEVOJ BRONZA PIŠTOLJEM NA FINALU SVETSKOG KUPA

Last Updated: 28/10/2017Autor

STRELJAŠTVO

Srpski strelci su se četvrtog dana finalnog turnira Svetskog kupa u Nju Delhiju okitili sa dve medalje! Damir Mikec je osvojio zlato i veliki Kristalni globus malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora (50-metarsko strelište), dok je Zorana Arunović „pogodila“ bronzu MK sportskim pištoljem (25 metara). Mikecu je ovo druga medalja na završnim turnirima SK, za koji se plasirao sedmi put. Sa prošlogodišnjeg finala, u Bolonji ima najsjajnije odličje i Kristalni globus vazdušnim pištoljem, kojim je u Nju Delhiju osvojio četvrto mesto. Arunovićeva je osmu godinu za redom učestvovala na finalu Svetskog kupa i došla do četvrte medalje, prve bronzane. Do Nju Delhija imala je zlato i veliki Kristalni globus iz Minhena 2015. u gađanju vazdušnim pištoljem, dok je dve godine ranije, takođe u Minhenu osvojila druga mesta kako vazdušnim tako i sportskim pištoljem. Sem dvoje osvajača medalja danas je gađao i Dimitrije Grgić kome je pripalo peto mesto MK pištoljem slobodnog izbora.

Gađajući iz serije u seriju sve bolje Mikec je sredinom finala ušao u borbu za zlato sa iskusnim Ukrajincem Olegom Omelčukom. Zahvaljujući maksimalnih 10,9 krugova u 18. seriji izbio je na čelnu poziciju. U preostalom delu takmičenja dvojica strelaca su se smenjivali u vođstvu, a pred odlučujući 24. hitac naš reprezentativac je bio za svega 0,2 kruga bolji od Ukrajinca. Potom je „ubio“ odličnih 9,9, finale završio sa 229,3 kruga i na kraju rivala nadmašio za 1,3 kruga.

I Dimitrije Grgić, debitant na finalnom turniru SK, je dugo bio u borbi za odličje, ali skromnih 7,8 ga je sa trećeg „bacilo“ na peto mesto, baš u trenutku kad je Mikec izbio na čelo, u 18. seriji. U kvalifikacijama Grgić je bio drugi, Mikec treći.

Damir Mikec je bio posle finala istakao da ova medalja ima posebnu draž:

– Osvojio sam zlato u disciplini koju mnogo volim, ali koja od sledeće godine neće biti u Svetskom kupu, jer nije više u olimpijskom programu. Zbog toga sam sa mnogo emocija ušao u finale. Ipak, uspeo sam da prevladam emocije i da se fokusiram na svoj zadatak. Izdržao sam i domogao se jednog od najdražih trofeja u takmičenju kojim se završila era jedne legendarne discipline. Počastvovan sam i ponosan što poslednje, istorijsko zlato sija oko mog vrata.

Celokupnim učinkom u Nju Delhiju Damir može da bude zadovoljan.

– Raduje me ne samo zlato, već i četvrto mesto, kao i odlični rezultati. Sezona u kojoj je Damir osvojio dve srebrne medalje na evropskim prvenstvima i zlato u Svetskom kupu su veliko ohrabrenje i podstrek pred izuzetno napornu 2018. godinu, u kojoj će početi da se dele olimpijske kvote – ocenio je Damirov brat i trener Goran, koji se kao i ostali strelci i treneri zahvalio na podršci Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu i Streljačkom savezu Srbije, na realizaciji programa.

Finale MK sportskim pištoljem za dame je bilo prava drama, u kome su odlučivale nijanse. U finalu ove discipline svaki hitac od 10,2 krugova i bolji donosi poen (gađa se brzom paljbom). Posle četvrte serije od pet metaka ispada poslednjeplasirana i tako redom do 10. serije. Pred poslednju seriju, kada finale završava trećeplasirana, isti rezultat – 30 „unutrašnjih“ centara imale su Arunovićeva, Kineskinja Đingđing Žang i Korejka Mingđun Kim, pa je odlučivalo raaspucavanje u kome je Zorana pogodila dva centra, njene rivalke po četiri, pa je našoj takmičarki pripala bronza, a Azijatkinje su nastavile borbu za zlato.

I o najsjajnijem je odlučivalo raspucavanje. Pobedila je Korejka Kim, debitant na završnom turniru SK. Aktuelna svetska prvakinja, Kineskinja Žang se okitila srebrom.

– Nije počelo kako valja, jer tokom prvog dela kvalifikacija, tokom precizne paljbe imala sam problema sa oružjem. Međutim, olimpijski prvak pištoljem brze paljbe, Nemac Kristijan Rajc mi je pomogao da rešim problem i posle toga je sve je funkcionisalo kako treba, kako u preciznoj,tako i u brzoj paljbi, drugom delu kvalifikacija. Zadovoljna sam ne samo zbog odličja, već i rezultatom. U finalu sam gađala nešto slabije nego u kvalifikacijama, ali dovoljno da u kvalitetnom i izjednačenom takmičenju dođem do medalje. Međunarodnu sezonu sam počela titulom evropskog prvaka i svetskim rekordom vazdušnim pištoljem, završavam još jednim odličjem – kazala je Zorana Arunović, odnedavno članica novog kluba Olimp 011.

Zoranina sestra i trener Jelena je istakla:

– U kvalifikacijama je postigla izuzetno vrednih 585 krugova. Izvanredna je bila u prvom delu kvalifikacija, preciznom paljbom je ubila 590 krugova, a u solidnom ritmu je nastavila i brzom paljbom. Finale je bilo vrlo izjednačeno, maltene za svako ispadanje se raspucavalo. Ne pamtim tako izjednačenu borbu za medalje, ali Zorana se u stresnom finalu vrlo dobro snašla..

U kvalifikacijama Zorana Arunović je zauzela treće mesto. Najpreciznija je bila olimpijska šampionka Ana Korakaki (Grčka), koja je branila Kristalni globus sa prošlogodišnjeg SK. Grkinja u finalu nije sjajno počela, a pritom su joj zbog greške u prvoj seriji (opalila je jedan hitac više u metu) oduzeta dva poena , posle čega nije uspela da se vrati u ritam.

 

Rezultati četvrtog dana

MK sportski pištolj , 25 metara (30 metaka precizna + 30 brza paljba): 1. Mingđun Kim (Južna Koreja) 34 „unutrašnja“ centra (+ 5 u raspucavanju za zlato), 2. Đingđing Žang (Kina) 34 (+3), 3. Zorana Arunović (Srbija) 30, 4. Hajdi Dithelm Gerber (Švajcarska) 24, 5. Viktorija Čajka (Belorusija) 19, 6. Mihel Skeries (Nemačka) 16, 7. Jumei Lin (Kina) 12, 8. Ana Korakaki (Grčka) 9. Kvalifikacije: 1. Korakaki 591, 2. Lin 586, 3. Arunović 585 (295+290)…

MK pištolj slobodnog izbora, 50 metara: 1. Damir Mikec (Srbija) 229,3, 2. Oleg Omelčuk 228,0, 3. Amnaprel Sing (Indija) 202,2, 4. Jusuf Dikec (Turska) 185,3, 5. Dimitrije Grgić (Srbija) 166,2, 6. Vahid Golkhadan (Iran) 142,0, 7. Đitu Rai (Indija) 123,2. Kvalifikacije: 1. Omečuk 571, 2. Grgić 562, 3. Mikec 561…

 

Srbija lider u bilansu medalja

Naši reprezentativci su do sada u Nju Delhiju „upucali“ četiri medalje. Juče je Andrea Arsović odbranila zlato vazdušnom puškom, a dva dana ranije sa Milutinom Stefanovićem je osvojila srebro istim oružjem u miksu.

Odličja su za sada osvojili strelci iz 17 zemalja (računajući sve discipline- vazdušno, malokalibarsko oružje i gađanje glinenih golubova), a Srbija trenutno drži prvo mesto, kao jedina selekcija sa dva zlata. Slede Kina (zlato, dva srebra, četiri bronze), Italija (1,2,0)…

U subotu niko od srpskih strelaca neće izaći na vatrenu liniju, dok u nedelju, posednjeg dana Stevana Pletikosića očekuje takmičenje u trostavu.