ISKUSNI ASOVI U ĐERU DOKAZALI KVALITET, PODMLAĐIVANJE PUN POGODAK

Last Updated: 26/02/2018Autor

STRELJAŠTVO

Reprezentativci Srbije su na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem, završenom u nedelju u Đeru, osvojili četiri srebrne i tri bronzane medalje. Na EP je učestvovalo 48 zemalja, a strelci iz 21 reprezentacije su „pogađali“ odličja. Srbija je u bilansu medalja na 10. mestu. U Đeru je podeljeno 37 kompleta medalja, a Srbija je bila u konkurenciji u 16, što pojedinačnih, što ekipnih disciplina. Sem takmičenja u klasičnom streljaštvu, na programu EP su i nadmetanja u neolimpijskim disciplinama u gađanju pokretnih meta, koje u Srbiji nisu razvijene, dok nas je u juniorskim takmičenjima pištoljem predstavljala samo jedna reprezentativka.

– Deseto mesto u bilansu medalja jeste visok plasman, ali nije baš realna slika našeg učinka. Ne samo zbog toga što u velikom broju disciplina Srbija nema predstavnike, već i zbog kriterijuma za određivanje bilansa medalja, u kome prednost ima broj zlatnih odličja. – kaže Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije – Po ukupnom broju medalja mi smo četvrti, bez obzira na to što ne učestvujemo u mnogim disciplinama. Samo su Rusija, Ukrajina i domaćin Mađarska osvojili više od sedam odličja.

U borbi za titule često odlučuju finese.

– Uz malo sreće došli bismo i do nekog zlata, pa bismo bili i bolje plasirani. Ali, kriterijumi su takvi kakvi su. Najvažnije je da je prvenstvo u Đeru pokazalo da pripadamo vrhu, jer osvojili smo priličan broj medalja i postignuto je dosta dobrih rezultata. Ispunili smo i jedan od najvažnijih ciljeva, reprezentacija je podmlađena, debitanti su se dobro snašli i potvrdili da može da se računa na njih u budućnosti. Moramo da budemo zadovoljni – istakao je Marković

Veći deo u bilansu medalja Srbije ovaj put imala je reprezentacija pištoljem, sa pet odličja. Jelena Arunović, selektor za pištolj, analizira:

– Sve je počelo od nastupa juniorke Katarine Maricki, koja je učestvovala u kvalifikacijama za Olimpijske igre mladih, a posle dva dana i na Evropskom prvenstvu. Rezultat koji je ostvarila je na nivou onih koje je postizala ranije i treba da bude ohrabrenje kako za nju, tako i za njenog trenera.

U finalu seniora ovaj put nismo imali predstavnike, ali zato su dva pojedinačna odličja osvojile seniorke. Zorana Arunović, šampionka iz 2017, je bila druga, a Bobana Veličković treća.

–Najbliži finalu od seniora bio je Damir Mikec, na devetom mestu. Dimitrije Grgić i Duško Petrov su imali izvesne probleme sa oružjem, što ih je omelo da ostvare rezultate na nivou koje su postizali u prethodnom periodu. Seniorke su stigle do dve medalje. Ponovo smo pokazali da smo uvek konkuretni za finale i medalje. I ovoga puta je Srbija jedina imala dve predstavnice u finalu, što govori o kvalitetu koji poseduju Zorana Arunović i Bobana Veličković.

O kvalitetu naših iskusnih strelaca govore i srebro seniora i bronza seniorki u ekipnom takmičenju,kao i nova medalja miksa Damir Mikec/Zorana Arunović, ovaj put srebrna.

– Naš drugi miks, u kome su bili Bobana Veličković Momčilović i Dimitrije Grgić je bio vrlo blizu finala, nije uspeo da prođe kvalifikacije, iako su bili vrlo blizu, mada sam mišljenja da su oba naša miksa uvek konkurenti za medalje i visoke plasmane. Ekipe su se dobro snašle u novom sistemu, prošle su dve runde kvalifikacija i došle do medalja. Čestitam svim sportistima i njihovim trenerima na ostvarenim rezultatima. Nisu svi uzeli medalje, ali to ne treba da demorališe već da bude podstrek da se poradi na eliminisanju nedostataka i spremno dočekaju naredna takmičenja – zaključila je Arunovićeva, zahvaljujući se svima koji su bili uz strelce na prvenstvu i u pripremnom periodu.

Za razliku od srpskih timova pištoljem, koje su predvodili iskusni olimpijci, u disciplinama puškom našu zemlju je predstavljalo mnogo debitanata.

–  Četvoro strelaca puškom je debitovalo u seniorskoj konkurenciji, a petoro od šestoro juniora je prvi put učestvovalo na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem – istakao je Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, koji poput sportskog direktora ističe da je podmlađivanje bilo pun pogodak i dodaje:

– Lazar Kovačević, koji je prošle godine osvojio juniorsku titulu vicešamiona, sada se u odličnom svetlu predstavio u seniorskoj konkurenciji. Isto važi i za Milicu Babić. Oboje su bili blizu pojedinačnih finala, a visok plasman, osmo mesto, postigli su i u miksevima.

U ekipnom takmičenju puškom ovaj put ostali smo bez medalja.

– Podmlađeni muški seniorski tim je ostvario značajan rezultat četvrtim mestom. Seniorke nisu prošle kvalifikacije,stigao ih je umor na kraju trodnevnog takmičenja, posebno Andreu Arsović, koja je prethodna dva dana stigla do finala i u pojedinačnom i u miks nadmetanju.

Medalju u seniorskim takmičenjima puškom u Srbiji su doneli Andrea Arsović i Milutin Stefanović u miksu, „usamljeni“ iskusni strelci u društvu debitanata. Održali su kontinuitet osvajanja odličja u ovoj novoj olimpijskoj disciplini. O učinku juniora, Donević kaže:

– Marija Malić je svetskim rekordom i bronzanom medaljom dokazala da ima kvalitet. Bila je blizu finala u takmičenju juniorskih mikseva, u paru sa Đorđem Savićem. Jedno od najprijatnijih iznenađenja je peto mesto juniora Alekse Mitrovića, koji se prvi put pojavio na velikom takmičenju. To govori da imamo dosta mladih koji u dogledno vreme mogu da naslede sadašnje predvodnike seniorskog tima – poručio je za kraj Donević.

 

 

Učinak Srbije na EP u Đeru

Srebrne medalje: Zorana Arunović (seniorke pištolj), seniorski miksevi puškom (Andrea Arsović/Milutin Stefanović) i pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec) i muški seniorski tim pištoljem(Damir Mikec,Dimitrije Grgić, Duško Petrov).

Bronzane: Bobana Veličković Momčilović (seniorke pištolj), Marija Malić (juniorke puška) i ženski seniorski tim pištoljem (Zorana Arunović, Bobana Veličković Momčilović, Jelena Tomić).

U pojedinačna finala su se plasirali i: Aleksa Mitrović (peto mesto, juniori puška) i Andrea Arsović (sedmo mesto, seniorke puška). Muški seniorski tim puškom (Milutin Stefanović, Lazar Kovačević, Stevan Jovanović) je zauzeo četvrto mesto u ekipnoj konkurenciji. Juniorski miks puškom (Marija Malić/Đorđe Savić) je bio šesti…

Svetske rekorde kvalifikacija oborile su Andrea Arsović (seniorke puška) i Marija Malić (juniorke puška).

 

Rusi najuspešniji

Prvo mesto u bilansu medalja osvojila je Rusija sa 41 medaljom (23 zlatne, 12 srebrnih, 6 bronzanih). Slede: Ukrajina 19 (5,8,6), Švedska 4 (2,2,0), Nemačka 5 (2, 1, 2), Češka 2 (1, 1, 0), Danska 2 (1, 1, 0), Francuska 2 (1, 0, 1), Rumunija 1 (1, 0,0), Turska 1 (1, 0, 0), Srbija 7 (0, 4, 3)… Osnovni kriterijum za određivanje plasmana je broj zlatnih medalja.

 

Najnapornije EP u istoriji

Mnogo toga je bilo novog u Đeru, kad je o pravilima reč. Po novim propozicijama, usvojenim 1. januara, žene su prvi put pucale 60 metaka u kvalifikacijama. Izmenjena su i pravila u nadmetanju mikseva. Jedna od najvećih izmena je novo ekipno takmičenje, koje je održano odvojeno od pojedinačnog, kroz tri faze. Govoreći o ovoj velikoj promeni sportski direktor Dragan Marković kaže:

– Činjenica je da je Evropsko prvenstvo sada mnogo napornije nego ranije. Do pre nekoliko godina, kada još nisu uvedena takmičenja mikseva, svaki strelac je na Evropskom prvenstvu imao jedan nastup, jer rezultat u pojedinačnom takmičenju se računao i za ekipni plasman. Da je i sada bilo tako naše seniorke pištoljem i puškom bi u Đeru osvojile ekipne titule. Sada svi strelci koji pucaju u miksevima se takmiče tri dana za redom i istroše se do poslednjeg dana, posebno oni koji su se borili za medalje. Zato i ne mogu da pokažu ono za šta vrede. Ali, kako nama, tako i drugima. Videćemo da li će se ovaj sistem zadržati.